Οι φοιτητές είναι πολύ πιο μοναχικοί από τους άλλους ενήλικες

 Σχεδόν ένας στους τέσσερις μαθητές νιώθει μοναξιά τον περισσότερο ή όλο τον καιρό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αυτό είναι τέσσερις φορές χειρότερο από τον έναν στους 20 ενήλικες που δήλωσαν ότι αισθάνονται παρόμοια μοναξιά στα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον γενικό πληθυσμό.

Τα ευρήματα σχετικά με την ευημερία των φοιτητών αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εικόνας των εμπειριών από την πανεπιστημιακή ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ινστιτούτο Πολιτικής Ανώτατης Εκπαίδευσης διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερους από 10.000 φοιτητές για την ετήσια μελέτη του.

Ο Τέιλορ Τζόουνς έκανε εμετό και είχε κρίσεις πανικού εξαιτίας του πόσο μόνος ήταν τους τρεις πρώτους μήνες του πανεπιστημίου.

"Είχα ανθρώπους με τους οποίους μιλούσα στα μαθήματά μου, αλλά εκτός των μαθημάτων μου, περνούσα την ώρα μου καθισμένη στο αυτοκίνητο ή καθισμένη στις τουαλέτες, περιμένοντας να τελειώσει ο ελεύθερος χρόνος", δήλωσε ο Taylor στο BBC News.

Ο Taylor, που σήμερα είναι 23 ετών, ζούσε με την οικογένειά του και έπαιρνε το τρένο για την πανεπιστημιούπολη κάθε μέρα.


Είπε ότι το γεγονός ότι δεν ζούσε σε φοιτητική εστία ή με άλλους φοιτητές του μαθήματός του, το έκανε δύσκολο να κάνει φίλους.

Αισθάνθηκε απομονωμένος και δυστυχισμένος και σύντομα εμφάνισε κρίσεις πανικού, οι οποίες έγιναν τόσο έντονες που μια μέρα έκανε εμετό.

"Έφυγα στα μισά του μαθήματος και κάθισα στις τουαλέτες και περίμενα να τελειώσει η μέρα για να μπορέσω να πάω σπίτι", είπε.

Όταν ζήτησε συμβουλές από το πανεπιστήμιο, ο Taylor λέει ότι το προσωπικό του είπε ότι η μοναξιά είναι "φυσιολογική". Σύντομα εγκατέλειψε το μάθημα λόγω της έλλειψης υποστήριξης.

Συνολικά το 59% των φοιτητών δήλωσε ότι αισθανόταν μοναξιά τις περισσότερες φορές, όλη την ώρα ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η αντίθεση με τον γενικό πληθυσμό θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο έντονη, καθώς τα στοιχεία για τους ενήλικες συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα επίπεδα μοναξιάς θεωρούνταν ότι βρίσκονταν στο απόγειό τους.

Φέτος υπάρχει μια πολύ μικρή βελτίωση σε άλλες μετρήσεις της φοιτητικής ζωής, με το 35% να δηλώνει ότι το μάθημά του είχε καλή ή πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι πριν από την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία Covid και αντανακλά τη συνεχιζόμενη ανησυχία για το συνολικό κόστος του να είσαι φοιτητής - ιδίως με την πρόσφατη αύξηση του κόστους ζωής.

Η αντιπρόεδρος της NUS για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Hillary Gyebi-Abababio, δήλωσε ότι είναι "βαθιά ανησυχητικό" το γεγονός ότι οι περισσότεροι φοιτητές δεν αισθάνονται ότι έχουν καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

"Ακούμε από φοιτητές που εργάζονται σε τρεις δουλειές, που δεν μπορούν να πληρώσουν το εισιτήριο του λεωφορείου για τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου τους και που περιορίζουν το μαγείρεμα του φαγητού για να αποφύγουν την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους" πρόσθεσε.

Τα πανεπιστήμια στην Αγγλία δέχονται πιέσεις από τους υπουργούς σχετικά με την ποσότητα της δια ζώσης διδασκαλίας.

Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, το 38% των φοιτητών είχαν τουλάχιστον τις μισές από τις διαλέξεις τους σε απευθείας σύνδεση, αλλά το 63% δήλωσε ικανοποιημένο από τις ώρες επαφής.

Οι φοιτητές ανέφεραν επίσης απογοήτευση για την αναστάτωση που προκαλούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις του πανεπιστημιακού προσωπικού για τις συντάξεις και τις συνθήκες εργασίας.

Η ψυχική υγεία εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα και ορισμένα πανεπιστήμια έχουν αυξήσει την υποστήριξη.

Ο Τέιλορ έχει έκτοτε εγγραφεί σε άλλο πανεπιστήμιο και πρόκειται να αποφοιτήσει φέτος.

Γνώρισε την ομάδα υποστήριξης στο University Campus of Football Business στο Burnley πριν ξεκινήσει - και βρήκε το μικρότερο πανεπιστήμιο πιο φιλικό.

"Ένιωσα σαν μια κουβέρτα παρηγοριάς, ένα χέρι γύρω από τον ώμο μου αν το χρειαζόμουν", είπε.

"Δεν χρειαζόμουν απαραίτητα την υποστήριξη, αλλά το να ξέρω ότι υπήρχε ήταν πολύ χρήσιμο".

Πηγή: bbc.com

By Branwen Jeffreys & Vanessa Clarke

BBC News



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις