Imposter Syndrome (Το σύνδρομο του απατεώνα)


 Τι είναι το σύνδρομο του απατεώνα;


"Ήμουν τυχερός."

"Δεν ανήκω εδώ.

"Είμαι απατεώνας και είναι θέμα χρόνου να το ανακαλύψουν όλοι".

Σας θυμίζει κάτι από αυτά; Πότε ήταν η τελευταία φορά που είπατε αυτές τις φράσεις στον εαυτό σας; Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει συναισθήματα αμφιβολίας και αναξιότητας κάποια στιγμή στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλές επιδόσεις το βιώνουν συχνά. (Clance, 1978). Η έρευνα έχει επίσης εντοπίσει ότι λιγότεροι από τους μισούς άνδρες πίστευαν ότι το σύνδρομο απατεώνα επηρεάζει την προσωπική τους ζωή, ενώ πάνω από το 73% των γυναικών πίστευαν ότι το κάνει. (Haddad, 2014).

Battling imposter syndrome

Πολλοί γνωστοί άνθρωποι έχουν βιώσει συμπτώματα του συνδρόμου του απατεώνα.

Είτε καταλήγουμε σε θέσεις από ατύχημα, είτε από σχεδιασμό, είτε από ένα μείγμα και των δύο, η αίσθηση ότι δεν είμαστε στη σωστή θέση και ότι θα μας ανακαλύψουν πηγάζει, τουλάχιστον εν μέρει, από το χάσμα μεταξύ του να γνωρίζουμε καλά τον εσωτερικό μας εαυτό με όλες τις αμφιβολίες και τις ανασφάλειές μας, αλλά να βλέπουμε μόνο τον δημόσιο εαυτό των άλλων.


Επειδή το σύνδρομο του απατεώνα βιώνεται συχνότερα από άτομα με υψηλές επιδόσεις, δεν σηματοδοτεί έλλειψη ικανοτήτων. Η συγγραφέας, δικηγόρος και πρώτη Αφροαμερικανίδα Πρώτη Κυρία της Αμερικής Μισέλ Ομπάμα έχει αναγνωριστεί ως εμπνευσμένο πρότυπο, ιδίως για τις γυναίκες. Μπορεί να είναι ένα από τα δικά σας πρότυπα. Ωστόσο, οι σπουδές στο Πρίνστον και το Χάρβαρντ και ο χρόνος διαμονής στον Λευκό Οίκο δεν παρέχουν ανοσία στο σύνδρομο του απατεώνα.

Δείτε τη Μισέλ Ομπάμα να περιγράφει τις μάχες της με το σύνδρομο του απατεώνα





ΕΡΓΑΣΙΑ: Σκεφτείτε και καταγράψτε μερικές σκέψεις σχετικά με τα ακόλουθα:

  • Κοινά σημεία και διαφορές στις εμπειρίες τους από το σύνδρομο.
  • Τι μπορεί να προκάλεσε τις διαφορές;
  • Κοινά σημεία και διαφορές στις στρατηγικές τους για τη διαχείρισή του.
  • Υπάρχουν θετικά στοιχεία που εκφράζονται σχετικά με το σύνδρομο του απατεώνα;
  • Πιστεύετε ότι υπάρχουν θετικές πτυχές;


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις