Οδηγός διαχείρισης απορριμάτων στο Δήμο Αλιάρτου

Αγαπητοί συνδημότες, αγαπητοί συμπολίτες,

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που ξεκινήσαμε για την αναβάθμιση του Δήμου μας και την βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής μας και με το σκεπτικό πως η καθαριότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση και δείγμα πολιτισμού και επιτυγχάνεται μόνο με τη συνεργασία Δήμου - Πολιτών, απευθυνόμαστε σε όλους εσάς, τους κατοίκους όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου μας και ζητάμε τη συμβολή σας σε απλά ζητήματα, τα οποία αποτελούν ευθύνη και υποχρέωση όλων μας αφού η τήρηση τους συμβάλλει στην ολοκλήρωση της προσπάθειας που κάνει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας.

Η καθαριότητα έχει και αυτή τους κανόνες της, που αν τους τηρούμε καθημερινά, θα κερδίσουμε την μάχη για μια ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ.

ΟΔΗΓΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

1. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ (Αλίαρτος)

α. ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ. Στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ πετάμε όλες τις συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά όπως ΧΑΡΤΙ, ΠΛΑΣΤΙΚΟ, ΓΥΑΛΙ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ και άλλα ΜΕΤΑΛΛΑ (για την σωστή ανακύκλωση θα πρέπει οι συσκευασίες να είναι καθαρές από υπολείμματα τροφών). Συμπιέζουμε τις συσκευασίες και δένουμε τα χαρτοκιβώτια για να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Τα μεγαλύτερα τα αφήνουμε δεμένα δίπλα στους κάδους. Οι επαγγελματίες μπορούν να προμηθευτούν συμπιεστή συσκευασιών.
β. ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ. Στους ειδικούς κάδους της ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗΣ πετάμε όλους τους ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ (συμβατικούς και εξοικονόμησης). Ειδικά οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας περιέχουν στοιχεία ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και πρέπει να τους ανακυκλώνουμε και να προσέχουμε να μην σπάνε. Κάδοι της ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗΣ υπάρχουν : Δημοτικό Κατάστημα, Εθνική Τράπεζα, Σούπερ Μάρκετ Γαλαξίας, Κολοβός, Τρυπογεώργος, Παρθένης (Συν. Ευρυτάνων), Ηλεκτρονικά-Ηλεκτρικά Μαργώνης Αναστάσιος, Παιζώτοπος, ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ (Αραπίτσας), ΚΑΠΗ (κεντρική πλατεία), καφενείο κ. Μπάρλου (Μούλκι) .
γ. ΛΑΔΙ. Οποιοδήποτε είδος ΛΑΔΙΟΥ που έχουμε χρησιμοποιήσει για τηγάνισμα το ανακυκλώνουμε αφού το στραγγίσουμε. Προς το παρόν αποθηκεύστε το σε πλαστικό ή άλλο δοχείο. Σύντομα θα τοποθετηθούν κάδοι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΛΑΔΙΟΥ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα λίτρο τηγανέλαιου μπορεί να μολύνει μέχρι και 1.000 λίτρα νερό, για αυτό δεν πρέπει να καταλήγει στον νεροχύτη μας και μέσω αυτού στον υδροφόρο ορίζοντα.
δ. ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ. Ιδιαίτερα επικίνδυνες για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες στους ειδικούς κάδους της ΑΦΗΣ που υπάρχουν σε όλα τα σχολεία και τις υπηρεσίες του Δήμου μας καθώς και σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών –ηλεκτρικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας.
ε. ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. Προϊόντα περιποίησης κήπου και φυτών (γκαζόν, άνθη, φύλλα, χώμα, λεπτά κλαδιά κλπ.) στους κάδους ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ. Αν δεν έχετε κάδο ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ μπορείτε να προμηθευτείτε από τη ΔΕΠΟΔΑΘ συμπληρώνοντας αίτηση που διατίθεται από τη Δημοτική Κοινότητα Αλιάρτου. Υπόλοιπα κοπής δέντρων, μεγάλα κλαδιά κλπ. συσκευασμένα σε δέματα τα τοποθετούμε δίπλα στους κάδους σκουπιδιών κάθε 1η και 3η Δευτέρα του μήνα.
ζ. Είδη ένδυσης, παπούτσια και είδη σπιτιού σε καλή κατάσταση και καθαρά, που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, στο Κέντρο Στήριξης στον Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπου (τηλ. επικοινωνίας: Ψαρρά Ευαγγελία-6972096334, Χαλιμούρδα Αγγελική-6979147900).
2. ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
α. Οικιακά σκουπίδια
 Τοποθετούμε τα υπόλοιπα σκουπίδια στους κοινούς κάδους σε καλά δεμένες και στεγανές σακούλες. Αποφεύγουμε να βάζουμε υγρά και σκουπίδια που στάζουν. Κλείνουμε το καπάκι του κάδου αφού τοποθετήσουμε τα σκουπίδια μας.
 Δεν μετακινούμε τους κάδους από τις καθορισμένες θέσεις τους.
 Δεν τοποθετούμε σκουπίδια έξω από τους κάδους .
 Όταν ο κάδος είναι γεμάτος τα τοποθετούμε στον πλησιέστερο ελεύθερο κάδο.

β. Υλικά εκσκαφών, Κατεδαφίσεων, Μπάζα κλπ.
 Ειδοποιούμε την υπηρεσία καθαριότητας στα τηλέφωνα. 2268350211, 2268350213
 Είναι πιο εύκολο να ειδοποιήσουμε το Δήμο και δεν μας κοστίζει, από το να τα αποθέσουμε σε κάποια πλαγιά βουνού ή όχθη ποταμού.

δ. Ογκώδη Αντικείμενα
 Παλιά έπιπλα, στρώματα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ. Τοποθετούνται στο πεζοδρόμιο κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα αφού ειδοποιηθεί η υπηρεσία καθαριότητας στα τηλέφωνα 2268350211, 2268350213
 Η φύση δεν τα χρειάζεται. Με ένα τηλεφώνημα θα απαλαγείτε από αυτά.

3. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
 Δεν πετάμε ποτέ σκουπίδια στο δρόμο ή σε κοινόχρηστους χώρους. Τα βάζουμε μόνο στα ειδικά καλάθια του Δήμου που υπάρχουν σχεδόν παντού. Διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα σκουπίδια, τα πετάμε στο σωστό κάδο.
 Δεν αφήνουμε ακάλυπτα οικόπεδα να γίνουν εστίες μόλυνσης και χωματερές. Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να τα διατηρούν καθαρά και αποψιλωμένα. Αν δεν γνωρίζουμε τον ιδιοκτήτη ενημερώνουμε την υπηρεσία καθαριότητας ώστε να ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης για να καθαρίσει το οικόπεδο του.
 Μην ραντίζετε με φυτοφάρμακα τύπου roundup για να απαλλαγείτε από τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια. Τα τοξικά χημικά που περιέχουν τα φυτοφάρμακα (ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άνθρωπο) δεν μένουν μόνο στα χόρτα, περνάνε στον υδροφόρο ορίζοντα και καταλήγουν στο νερό που πίνουμε, ταξιδεύουν με τον αέρα και τα εισπνέουμε όλοι.
 Φροντίστε το πεζοδρόμιό σας να είναι πάντα καθαρό, κλαδέψτε το φυτικό φράκτη της πρόσοψης του σπιτιού σας, και τα δένδρα του κήπου σας, ώστε να μην εξέχουν κλαδιά γιατί όλα αυτά εμποδίζουν τους πεζούς, αλλά και την ορατότητα των οχημάτων με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.
 Υπομονή όταν περνά σάρωθρο ή απορριμματοφόρο. Η καθυστέρηση είναι ελάχιστη και οι εργαζόμενοι κάνουν μια σκληρή δουλειά. Δεν παρκάρουμε σε γωνίες ή σε μέρη που χρειάζονται τα απορριμματοφόρα για να κινηθούν. Δεν παρκάρουμε σε σημεία που εμποδίζουμε την πρόσβαση του απορριμματοφόρου στους κάδους.
 Μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών (και έτσι μειώνουμε και τα έξοδα διαχείρισης τους) αγοράζοντας προϊόντα με τη μικρότερη συσκευασία, χρησιμοποιούμε πάνινες τσάντες για τα ψώνια μας, ανακυκλώνουμε ότι μπορεί να ανακυκλωθεί, κομποστοποιούμε.

Δήμος Αλιάρτου - Δημοτική Κοινότητα Αλιάρτου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις