Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ομιλία το Σάββατο 18 Ιουλίου στο Συνεδριακό για τις ανασκαφές στην Αλίαρτο

     
                                                         
Ελληνική Δημοκρατία                                                                                        
Νομός Βοιωτίας  
Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων
Γραφείο Ενημέρωσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΡΧΑΙΑ ΟΓΧΗΣΤΟΣ
Νέες ανασκαφές στο θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Βοιωτών

Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας


Σάββατο 18 Ιουλίου 2015
Συνεδριακό Κέντρο Αλιάρτου

Το καλοκαίρι του 2014 ξεκίνησαν συστηματικές ανασκαφικές έρευνες στη θέση Στενής Μαυρομματίου, υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και τη διεύθυνση του καθ. Ιωάννη Μυλωνόπουλου, αρχαιολόγου από το Πανεπιστήμιο Columbia των Η.Π.Α, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, υπό τη διεύθυνση της δρ. Αλεξάνδρας Χαραμή. Ο σημαντικότατος αρχαιολογικός χώρος έχει ταυτιστεί με το γνωστό ήδη από την Ιλιάδα ιερό του Ποσειδώνος που λειτούργησε για αιώνες ως το θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο του Κοινού των Βοιωτών. 

Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης ανασκαφικής περιόδου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων, στο Συνεδριακό Κέντρο Αλιάρτου, το Σάββατο 18 Ιουλίου 2015 και ώρα 6.30 μ.μ.
Στα πλαίσια σύντομης διάλεξης που θα συνοδευτεί από πλούσιο φωτογραφικό υλικό ο καθ. Ιωάννης Μυλωνόπουλος θα παρουσιάσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ανασκαφικών ερευνών των δύο πρώτων ετών. Τη διάλεξη που αποσκοπεί στην ενημέρωση των κατοίκων της πόλης της Αλιάρτου και της ευρύτερης περιοχής θα προλογίσουν ο κος Γεώργιος Ντασιώτης, δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων και η δρ. Αλεξάνδρα Χαραμή, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο.
Η μετακίνηση από το Συνεδριακό Κέντρο προς τον Αρχαιολογικό Χώρο θα γίνει με το Δημοτικό Λεωφορείο και ΙΧ. Επίσης η ομάδα «ΦΙΛΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ» θα ακολουθήσει με τα μέλη της .


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιά τα χαρακτηριστικά ενός καλού δασκάλου;

Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο μια μαθησιακή αλλά και μια ψυχολογική διαδικασία γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να εκπληρούν και το ρόλο του παιδαγωγού – ψυχολόγου.  Σήμερα οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στις όλο και πιο πλουραλιστικές σχολικές τάξεις. Εκτός από καλοί δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να είναι και καλοί σύμβουλοι και καλοί εμψυχωτές.
Συμβουλευτική ονομάζεται η προσέγγιση που ακολουθεί ο εκπαιδευτικός ο οποίος προσφέρει ψυχολογική βοήθεια ή στήριξη σε μαθητές του ή σε γονείς μαθητών του προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους (ανάγκες που πηγάζουν από το σχολείο, συμμαθητές, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον). Δεν επιδιώκεται ψυχανάλυση αλλά ψυχολογική στήριξη αυτών. Η συμβουλευτική στην εκπαίδευση επιδιώκει την καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Όσον αφορά τα παιδιά με αναπηρίες και την οικογένειά τους η συμβουλευτική και οι συμβ…

Παρουσίαση βιβλίου στο Λεοντάρι Αλιάρτου-Θεσπιέων

Η θέση της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα ... Η Μήδεια στον Ευριπίδη λέει «θα προτιμούσα να πολεμήσω τρεις φορές παρά να γεννήσω μία»

Στην αρχαία Ελλάδα η γυναίκα δεν έχαιρε μεγάλης υπολήψεως. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν φτιάξει κοινωνίες πολεμιστών και εμπόρων που ήταν κατεξοχήν ανδροκρατικές, ενώ οι γυναίκες ήταν χρήσιμες για τη σεξουαλική ικανοποίηση των ανδρών και βέβαια για την αναπαραγωγή. Η γέννηση και η ανατροφή των παιδιών ήταν οι σοβαρότερες αρμοδιότητες που είχε η γυναίκα. Οι μητέρες είχαν σοβαρότατη αποστολή να επιτελέσουν, κυρίως όταν έπρεπε να αναθρέψουν αγόρια, γιατί τα νεογέννητα κορίτσια ήταν γενικώς ανεπιθύμητα. Η συνήθης πρακτική για ανεπιθύμητα παιδιά, δηλαδή κορίτσια ή άρρωστα νεογέννητα, δεν ήταν βρεφοκτονία, αλλά η εγκατάλειψή τους σε μια ερημιά, η «έκθεσις». Τοκετός στην αρχαιότητα. Ανάγλυφο του 5ου π.Χ αιώνα Σύμφωνα με ιστορικές εκτιμήσεις, το 10% των νεογέννητων κοριτσιών πετιόντουσαν στις ερημιές και πέθαιναν.