Pellets εναντίον πετρελαίου και φυσικού αερίου

Την άρση της απαγόρευσης των καυστήρων βιομάζας σε Αττική και Θεσσαλονίκη από το 2011 εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Το υπουργείο εξετάζει να αλλάξει την υπουργική απόφαση του 1993 που αποκλείει τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης με βιομάζα στις δύο μεγαλύτερες αστικές περιοχές της χώρας, η οποία είχε ληφθεί με επιχείρημα την ανάγκη μείωσης των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων. Την εποχή εκείνη ο αποκλεισμός των εφαρμογών βιομάζας είχε γίνει για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς τα διαθέσιμα συστήματα βιομάζας χαρακτηρίζονταν από σχετικά υψηλές εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων.


Δεδομένου όμως ότι από τότε τα τεχνολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει δραστικά και επειδή σήμερα παρέχονται τεχνολογίες αξιοποίησης της βιομάζας με αισθητά μικρότερες εκπομπές, οι πληροφορίες φέρουν το υπουργείο να εξετάζει θετικά τη χρήση της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, η χρήση καυστήρων βιομάζας έχει ήδη επιτραπεί πανελλαδικά, και εξαιρούνται ακόμη μόνο τα δύο παραπάνω αστικά κέντρα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι καυστήρες βιομάζας, αντί για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο καίνε συσσωματώματα ξύλου, μια καύσιμη ύλη που παράγεται από βιολογικά υποπροϊόντα της γεωργίας, της δασοπονίας και της βιομηχανίας ξύλου, τα λεγόμενα pellets. Πρόκειται για ξύλο απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους διαμέτρου 60 με 80 χιλιοστών και μήκους περίπου 100 χιλιοστών.

Παραδείγματα
Σε κάθε περίπτωση, οι καυστήρες βιομάζας με καύσιμο τα υποπροϊόντα ξύλου είναι πιο οικονομικοί από ένα σύστημα φυσικού αερίου και σημαντικά πιο οικονομικοί από ένα σύστημα πετρελαίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, μία κατοικία που πληρώνει για παράδειγμα περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο για πετρέλαιο, θα πληρώσει περίπου 800 ευρώ αν αντικαταστήσει τον καυστήρα της με φυσικού αερίου και περίπου 700 ευρώ στην περίπτωση που βάλει εγκατάσταση βιομάζας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ένας σύγχρονος λέβητας με καύσιμο τα pellets, εκλύει περίπου 30 φορές λιγότερα σωματίδια απ’ ότι ένα παραδοσιακό ατομικό τζάκι, ενώ δεν επιβαρύνει το κλίμα με αέρια του θερμοκηπίου. Δηλαδή, μια πολυκατοικία 30 διαμερισμάτων που θερμαίνεται από ένα κεντρικό λέβητα ο οποίος καίει pellets, εκλύει τα ίδια μικροσωματίδια με ένα απλό τζάκι, το οποίο όμως, θερμαίνει απλώς ένα δωμάτιο...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις