Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πλανάσαι πλάνην οικτρά αν νομίζεις πως στο Πανεπιστήμιο τελειώνεις

Αν νομίζεις ότι τελειώνοντας το πανεπιστήμιο τα δύσκολα πέρασαν είσαι γελασμένος… Μπορεί να θεωρείς ότι η προσπάθεια που κατέβαλες για να πάρεις καλούς βαθμούς στα μαθήματά σου ή να τελειώσεις την πτυχιακή σου, ήταν πολύ σκληρή, πίστεψέ με όμως ότι όταν προσγειωθείς στην πρώτη σου δουλειά θα καταλάβεις ότι τα δύσκολα μόλις τώρα αρχίζουν.

Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Γιατί στον κόσμο των επιχειρήσεων τα όπλα που χρειάζονται για να διαπρέψεις δεν έχουν να κάνουν με την εξυπνάδα και την νοημοσύνη που διαθέτεις, αλλά με τους επαγγελματικούς κανόνες και την εταιρική κουλτούρα, που εφαρμόζει η κάθε επιχείρηση.

Με λίγα λόγια για να κερδίσεις το στοίχημα στον «κόσμο των μεγάλων» καλό είναι όταν ξεκινήσεις την πρώτη σου εργασία να λάβεις υπόψη σου τα εξής:

Απόκτησε τις απαραίτητες δεξιότητεςΑκόμη και αν δεν ξέρεις ακόμη τι ακριβώς θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, υπάρχουν κάποιες δεξιότητες που θα σου φανούν χρήσιμες οτιδήποτε και αν αποφασίσεις να κάνεις επαγγελματικά στο μέλλον. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι, ο καθορισμός στόχων, η αποτελεσματική επικοινωνία, η σωστή διαχείριση του χρόνου, κ.α.

Προσπάθησε να είσαι δυναμικός στην ανάπτυξη της καριέρας σου

Είναι καλό για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σου να είσαι πάντα σε εγρήγορση και να μην απογοητεύεσαι εύκολα. Οι νέοι στόχοι, οι ευκαιρίες ανάπτυξης και τα μακροπρόθεσμα επαγγελματικά πλάνα πρέπει να χαρακτηρίζουν την καριέρα σου, συνεχώς. Μην λειτουργείς ποτέ χωρίς πρόγραμμα. Είναι σίγουρο ότι θα χάσεις χρόνο και θα ξεφύγεις από το στόχο σου -ιδιαίτερα στις μέρες μας που ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας αυξάνεται και οι νέες θέσεις περιορίζονται.

Δημιούργησε τη δική σου εταιρική ταυτότητα

Μάθε να αξιοποιείς στο έπακρο τις ικανότητές σου και να επενδύεις στα επιτεύγματά σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο ώριμα επαγγελματικά βήματα και παράλληλα να χτίσεις ένα δυνατό εταιρικό προφίλ, γύρω από το όνομά σου.

Καλλιέργησε «κερδοφόρες» σχέσεις.

Η επαγγελματική δικτύωση στις μέρες μας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και συ πρέπει να ωφεληθείς απ’ αυτό. Η συλλογή πληροφοριών, η προσωπική προβολή στο χώρο που δραστηριοποιείσαι και οι σημαντικές συνδέσεις θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις πιο γρήγορα στην καριέρα σου. Καλό είναι λοιπόν να αναζητήσεις νέες γνωριμίες και εντός και εκτός επιχείρησης.

Δείξε ευελιξία με τους άλλους

Να έχεις πάντα στο νου σου ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν τους ίδιους στόχους, ούτε ενδιαφέρονται για τα ίδια πράγματα με εσένα. Όταν παίρνεις μέρος σε μία διαπραγμάτευση η συμπεριφορά σου πρέπει να δείχνει ότι είσαι διατεθειμένος να παραχωρήσεις κάτι και στον αντίπαλό σου. Με τον τρόπο αυτό έχεις περισσότερες πιθανότητες να αποσπάσεις αυτό που θέλεις.

Μίνα Μπαγιώτα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιά τα χαρακτηριστικά ενός καλού δασκάλου;

Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο μια μαθησιακή αλλά και μια ψυχολογική διαδικασία γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να εκπληρούν και το ρόλο του παιδαγωγού – ψυχολόγου.  Σήμερα οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στις όλο και πιο πλουραλιστικές σχολικές τάξεις. Εκτός από καλοί δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να είναι και καλοί σύμβουλοι και καλοί εμψυχωτές.
Συμβουλευτική ονομάζεται η προσέγγιση που ακολουθεί ο εκπαιδευτικός ο οποίος προσφέρει ψυχολογική βοήθεια ή στήριξη σε μαθητές του ή σε γονείς μαθητών του προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους (ανάγκες που πηγάζουν από το σχολείο, συμμαθητές, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον). Δεν επιδιώκεται ψυχανάλυση αλλά ψυχολογική στήριξη αυτών. Η συμβουλευτική στην εκπαίδευση επιδιώκει την καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Όσον αφορά τα παιδιά με αναπηρίες και την οικογένειά τους η συμβουλευτική και οι συμβ…

Παρουσίαση βιβλίου στο Λεοντάρι Αλιάρτου-Θεσπιέων

Η θέση της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα ... Η Μήδεια στον Ευριπίδη λέει «θα προτιμούσα να πολεμήσω τρεις φορές παρά να γεννήσω μία»

Στην αρχαία Ελλάδα η γυναίκα δεν έχαιρε μεγάλης υπολήψεως. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν φτιάξει κοινωνίες πολεμιστών και εμπόρων που ήταν κατεξοχήν ανδροκρατικές, ενώ οι γυναίκες ήταν χρήσιμες για τη σεξουαλική ικανοποίηση των ανδρών και βέβαια για την αναπαραγωγή. Η γέννηση και η ανατροφή των παιδιών ήταν οι σοβαρότερες αρμοδιότητες που είχε η γυναίκα. Οι μητέρες είχαν σοβαρότατη αποστολή να επιτελέσουν, κυρίως όταν έπρεπε να αναθρέψουν αγόρια, γιατί τα νεογέννητα κορίτσια ήταν γενικώς ανεπιθύμητα. Η συνήθης πρακτική για ανεπιθύμητα παιδιά, δηλαδή κορίτσια ή άρρωστα νεογέννητα, δεν ήταν βρεφοκτονία, αλλά η εγκατάλειψή τους σε μια ερημιά, η «έκθεσις». Τοκετός στην αρχαιότητα. Ανάγλυφο του 5ου π.Χ αιώνα Σύμφωνα με ιστορικές εκτιμήσεις, το 10% των νεογέννητων κοριτσιών πετιόντουσαν στις ερημιές και πέθαιναν.