Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Dark Ages" : Ο χαμένος "κρίκος" στην εξέλιξη του σύμπαντος μετά το Big Bang

Για χρόνια οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τίποτα για τους «σκοτεινούς αιώνες» του διαστήματος – ένα χρονικό διάστημα μεταξύ της Μεγάλης Έκρηξης που έγινε πριν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια και την δημιουργία των πρώτων άστρων.  
 
Η Σκοτεινή Εποχή (Dark Ages) ήρθε μετά την εποχή που εκπέμφθηκε η Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου (~380.000 χρόνια μετά το big bang). Συγκεκριμένα, άρχισε 1.000.000 χρόνια μετά το Big Bang και τελείωσε την εποχή που άρχισαν να σχηματίζονται τα πρώτα άστρα και άρχισε να επαναϊονίζεται το διαγαλαξιακό αέριο (κάπου 100 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang). Αλλά ένα φως που καταγράφηκε για πρώτη φορά και το οποίο εκπέμπεται από μια τεράστια μαύρη τρύπα ενός κβάζαρ, έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να εξερευνήσουν αυτό το άγνωστο τμήμα της ιστορίας του σύμπαντος.

Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το νεφέλωμα ενώνοντας τις δυνάμεις δύο εκ των πιο ισχυρών διαστημικών παρατηρητηρίων στον πλανήτη, του Keck στην Χαβάι και του VLT στην Χιλή.
Οι αστρονόμοι αυτοί ανακάλυψαν λείψανα από τα πρώτα αστέρια και στοιχεία για τα επακόλουθα μιας έκρηξης ενός άστρου, το οποίο ήταν 25-πλασιο  από τον ήλιο μας. Ο Max Pettini, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Cambridge,  πιστεύει ότι τα λείψανα του άστρου, που σήμερα είναι σαν ένα νέφος αερίων,  θα βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αρχής του σύμπαντος.
«Ουσιαστικά είμαστε σε θέση να κοιτάξουμε πολύ πίσω στον χρόνο, στις Σκοτεινές Εποχές (Dark Ages) όπως λέγονται, χρησιμοποιώντας το φως που εκπέμπεται από ένα κβάζαρ. Το φως αυτό δίνει ένα πλαίσιο βάσει του οποίου κάθε νέφος αερίου στην πορεία του μπορεί να μετρηθεί. Ανακαλύψαμε μικροσκοπικά ποσά χημικών στοιχείων που περιέχονται στο νέφος των αερίων σε αναλογίες που είναι πολύ διαφορετικές από τις σχετικές αναλογίες που υπάρχουν σήμερα στα κανονικά αστέρια. Είμαστε πράγματι σε θέση να κοιτάξουμε βαθειά μέσα στις Σκοτεινές Εποχές χρησιμοποιώντας το φως που εκπέμπεται από ένα κβάζαρ. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι η αναλογία του άνθρακα ως προς τον σίδηρο είναι 35 φορές μεγαλύτερη από ό,τι μετράμε στον ήλιο.
"Η σύνθεση αυτή μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι το αέριο ελευθερώνεται από ένα άστρο με 25-πλάσια μάζα από τον ήλιο μας, που αρχικά αποτελείται μόνο από υδρογόνο και ήλιο. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα αρχείο απολιθωμάτων που μας δίνει ένα κρίκο ο οποίος μας έλειπε από τις απαρχές του σύμπαντος. "
Αυτά τα πρώτα άστρα του σύμπαντος πιστεύεται ότι κρατούν το κλειδί για το πώς εξελίσσεται το σύμπαν, που αρχικά αποτελείτο μόνο από υδρογόνο και λίγο ήλιο και τώρα περιέχει μια πλούσια γκάμα από βαρύτερα στοιχεία, όπως είναι το οξυγόνο, ο άνθρακας και ο σίδηρος. Τα 500 εκατομμύρια χρόνια που ακολούθησαν το Big Bang είναι μία περίοδος που δυστυχώς είναι απρόσιτη για τα τηλεσκόπια μας, επειδή τα νέφη του αερίου που γέμιζαν τότε το σύμπαν δεν ήταν διαφανή. Όμως οι αστρονόμοι του Cambridge με επιτυχία βρήκαν ένα σπάνιο νέφος, που ελευθερώθηκε από ένα παμπάλαιο άστρο, με τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο
                                                                                                                             Πηγή: Daily Galaxy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσίαση βιβλίου στο Λεοντάρι Αλιάρτου-Θεσπιέων

Ποιά τα χαρακτηριστικά ενός καλού δασκάλου;

Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο μια μαθησιακή αλλά και μια ψυχολογική διαδικασία γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να εκπληρούν και το ρόλο του παιδαγωγού – ψυχολόγου.  Σήμερα οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στις όλο και πιο πλουραλιστικές σχολικές τάξεις. Εκτός από καλοί δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να είναι και καλοί σύμβουλοι και καλοί εμψυχωτές.
Συμβουλευτική ονομάζεται η προσέγγιση που ακολουθεί ο εκπαιδευτικός ο οποίος προσφέρει ψυχολογική βοήθεια ή στήριξη σε μαθητές του ή σε γονείς μαθητών του προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους (ανάγκες που πηγάζουν από το σχολείο, συμμαθητές, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον). Δεν επιδιώκεται ψυχανάλυση αλλά ψυχολογική στήριξη αυτών. Η συμβουλευτική στην εκπαίδευση επιδιώκει την καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Όσον αφορά τα παιδιά με αναπηρίες και την οικογένειά τους η συμβουλευτική και οι συμβ…

Προβλήματα σχολικής τάξης και διαχείριση κρίσεων

Θα αναφερθούμε σε προβλήματα λειτουργί­ας της σχολικής τάξης και σε γεγονότα που διαταράσσουν τη διδασκαλία σ’ αυτήν. Τα γεγονότα αυτά συναρτώνται με τη σύνθεση της τάξης, με τα χαρακτηριστικά και τη διδακτική προσέγγιση των διδασκόντων, αλλά και με γενικότερους παράγοντες, όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο της παιδείας, οι τοπικές κοινωνικές συνθήκες, η ευρύτερη κατάσταση στο κόσμο και στην ελληνική κοινωνία.
Η αντιμετώπιση και η αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που εκδηλώνονται στο επίπεδο της τάξης αποτελούν σημαντικά συστατικά στοιχεία του ρόλου κάθε εκπαιδευτικού και ιδιαιτέ­ρως του κοινωνιολόγου, ο οποίος λόγω της ειδικότητάς του έχει μια ιδιαί­τερη ευαισθησία και κατανόηση για τις συνέπειες αυτών των προβλημάτων στη ζωή των παιδιών και στην εκπαίδευσή τους.