Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Να γίνει η Αλίαρτος μια από τις καθαρότερες πόλεις της Ελλάδας": Σχέδιο δράσης της νέας δημοτικής αρχής

Θέμα 1ο : Διαχείριση απορριμμάτων

Η διαχείριση των απορριμμάτων και αστικών αποβλήτων θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων.
Ο Δήμος Αλιάρτου καταβάλει μεγάλα ποσά στην ΔΕΠΟΔΑΘ (Διαδημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος και Οργάνωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων) για την αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω της έκτασής του αλλά και του μεγάλου όγκου αυτών. Συνολικά για το 2010 ο Δήμος Αλιάρτου πλήρωσε 211.000 Ευρώ
Στόχος είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που στέλνονται στον ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορ.) της Θήβας, με κατακόρυφη αύξηση της ανακύκλωσης με κέρδη σε δύο επίπεδα:
α. Οικονομικό και
β. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Μπορούμε να το επιτύχουμε με ένα πρόγραμμα δράσης που θα στοχεύει στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση της ανακύκλωσης και της οικιακής κομποστοποίησης και με την ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των κατοίκων της πόλης μας.
Προτεινόμενες ενέργειες:

1. Κατάρτιση ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης (Είναι πολύ περισσότερα τα σκουπίδια μας που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
α. συνεργασία με εταιρείες ανακύκλωσης για οτιδήποτε μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί (χαρτί, λαμπτήρες, φωτιστικά, λάδι, μικρές και μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, συσκευασίες, κλπ.).
β. καθορισμός σημείων τοποθέτησης των κάδων ανακύκλωσης, κοντέϊνερς κλπ.
γ. καθορισμός προγράμματος συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
2. Διοργάνωση ημερίδας ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης των κατοίκων της πόλης μας (Φεβρουάριος) με συμμετοχή όλων των φορέων, συλλόγων κλπ.
3. Δημιουργία πληροφοριακού έντυπου υλικού ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης
4. Διάχυση πληροφοριών, ενημερωτικών άρθρων μέσω των ηλεκτρονικών μέσων (ιστολόγια, σελίδες, ηλεκτρονικός τύπος κλπ.) της περιοχής μας.
5. Διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης κυρίως στα νεαρά άτομα μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας (συνεργασία με σχολεία). Τα παιδιά είναι περισσότερο ευαίσθητα σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και μπορούν να ‘εκπαιδεύσουν΄ τους γονείς τους.
6. Καθιέρωση δύο ημερών περιβάλλοντος (κατά τους μήνες Οκτώβριο και Μάιο) κατά τις οποίες μαθητές και μέλη όλων των συλλόγων θα βοηθούν στον καθαρισμό – καλλωπισμό της πόλης.
7. Προώθηση προγράμματος οικιακής κομποστοποιήσης
8. Δημιουργία ή επικαιροποίηση κανονισμού καθαριότητας

Στόχος να γίνει η Αλίαρτος μία από τις καθαρότερες πόλεις της Ελλάδας.


Σχόλια

  1. και οι πέντε παραπάνω προτάσεις προτάθηκαν - συζητήθηκαν και ψηφηστικαν από το συμβούλιο της τοπικής δημοτικής κοινότητας Αλιάρτου στην ανοικτή συνεδρίαση που έγινε στις 28/01/2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Θα προωθηθούν στα αρμόδια όργανα του Δήμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο για την παραπέρα υλοποίηση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσίαση βιβλίου στο Λεοντάρι Αλιάρτου-Θεσπιέων

Ποιά τα χαρακτηριστικά ενός καλού δασκάλου;

Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο μια μαθησιακή αλλά και μια ψυχολογική διαδικασία γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να εκπληρούν και το ρόλο του παιδαγωγού – ψυχολόγου.  Σήμερα οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στις όλο και πιο πλουραλιστικές σχολικές τάξεις. Εκτός από καλοί δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να είναι και καλοί σύμβουλοι και καλοί εμψυχωτές.
Συμβουλευτική ονομάζεται η προσέγγιση που ακολουθεί ο εκπαιδευτικός ο οποίος προσφέρει ψυχολογική βοήθεια ή στήριξη σε μαθητές του ή σε γονείς μαθητών του προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους (ανάγκες που πηγάζουν από το σχολείο, συμμαθητές, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον). Δεν επιδιώκεται ψυχανάλυση αλλά ψυχολογική στήριξη αυτών. Η συμβουλευτική στην εκπαίδευση επιδιώκει την καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Όσον αφορά τα παιδιά με αναπηρίες και την οικογένειά τους η συμβουλευτική και οι συμβ…

Προβλήματα σχολικής τάξης και διαχείριση κρίσεων

Θα αναφερθούμε σε προβλήματα λειτουργί­ας της σχολικής τάξης και σε γεγονότα που διαταράσσουν τη διδασκαλία σ’ αυτήν. Τα γεγονότα αυτά συναρτώνται με τη σύνθεση της τάξης, με τα χαρακτηριστικά και τη διδακτική προσέγγιση των διδασκόντων, αλλά και με γενικότερους παράγοντες, όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο της παιδείας, οι τοπικές κοινωνικές συνθήκες, η ευρύτερη κατάσταση στο κόσμο και στην ελληνική κοινωνία.
Η αντιμετώπιση και η αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που εκδηλώνονται στο επίπεδο της τάξης αποτελούν σημαντικά συστατικά στοιχεία του ρόλου κάθε εκπαιδευτικού και ιδιαιτέ­ρως του κοινωνιολόγου, ο οποίος λόγω της ειδικότητάς του έχει μια ιδιαί­τερη ευαισθησία και κατανόηση για τις συνέπειες αυτών των προβλημάτων στη ζωή των παιδιών και στην εκπαίδευσή τους.