Gap year και εργασία σε άλλες πολιτείες......


Τι θα 'λεγες να πας σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα και να δουλέψεις; Σκέψου...θα ζεις σε μια άλλη χώρα και θα γνωρίσεις την κουλτούρα της και μέσα από το εργασιακό σου περιβάλλον! Θα δεις ότι θα εκπλαγείς από κάποιες ομοιότητες και διαφορές που έχει ο τρόπος που δουλεύουμε στην Ελλάδα και ο κώδικας των εργασιακών σχέσεων με τις άλλες χώρες. Αν πας π.χ. στη Granada της Ισπανίας, θα δεις ότι το καφεδάκι έχει σίγουρα θέση πάνω στο γραφείο των συναδέλφων σου. Από την άλλη, στη Gent του Βελγίου πιθανόν να ευχαριστιέσαι το lunch break στη μία, όπου θα παίρνεις το ταπεράκι σου με τους συναδέλφους σου, και θα τρώτε μαζί σε κάποιο πάρκο. Και αυτά είναι μόνο η αρχή!
Είναι καλό να ξέρεις ότι η εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό θα είναι μεγάλο προσόν όταν γυρίσεις στην Ελλάδα και ψάχνεις για δουλειά. Ο μελλοντικός σου εργοδότης θα εκτιμήσει το γεγονός ότι έχεις δουλέψει σε άλλη χώρα, ότι έχεις προσαρμοστεί στις εργασιακές της νόρμες και έχεις μάθει να λειτουργείς σε αυτό το περιβάλλον.
Επίσης, είναι πολύ πιθανόν να θέλει να επωφεληθεί από κάποια πράγματα που έμαθες εκεί και τα οποία δεν ισχύουν στην Ελλάδα (π.χ. η οργανωτικότητα που «μαθαίνει» κανείς εργαζόμενος στη Γερμανία είναι σημαντική δεξιότητα). Τέλος, το γεγονός ότι σου δώσανε μια θέση σε μια εταιρία π.χ. στην Τσεχία δείχνει στο μελλοντικό σου εργοδότη ότι έχεις κάποια σημαντικά προσόντα και καλό εργασιακό προφίλ.
Οι λόγοι για τους οποίους θες να δουλέψεις στο εξωτερικό μπορεί να είναι διάφοροι – μπορεί να θες να "χτίσεις" την καριέρα σου και να αποκτήσεις εργασιακές εμπειρίες σε μια άλλη χώρα ή απλά θες να γνωρίσεις μια ευρωπαϊκή χώρα καλύπτοντας τα έξοδά σου εργαζόμενος. Αντίστοιχα εμείς θα σου ξεχωρίσουμε εδώ δύο κατηγορίες πηγών πληροφόρησης: η πρώτη θα αφορά αυτούς που έχουν κίνητρα καριέρας και η δεύτερη αυτούς που θέλουν να βρουν απλά μια δουλειά που θα καλύπτει τα έξοδά τους στη διάρκεια του gap year τους.

Στην Ευρώπη για να «χτίσεις» την καριέρα σου:
  • Η Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική Κινητικότητα είναι ο πρώτος διαδικτυακός τόπος που πρέπει να επισκεφτείς για να βρεις πληροφορίες σχετικά με θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Μπορείς να ψάξεις για δουλειά σε οποιαδήποτε χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και να καταθέσεις το βιογραφικό σου online για ενδιαφερόμενους εργοδότες. Επίσης περιέχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη χώρα που σε ενδιαφέρει να πας.
  • Ο ΟΑΕΔ έχει στο site του μια σελίδα με θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να σε ενδιαφέρει. Χρήσιμη, επίσης, μπορεί να σου φανεί η δυνατότητα επικοινωνίας με Έλληνες συμβούλους των υπηρεσιών EURES για πληροφορίες σχετικά με διαμονή και εργασία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η iAgora παρουσιάζει πλήθος θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και όχι μόνο, οι περισσότερες από τις οποίες αναφέρονται σε νέους και φοιτητές. Φτιάχνοντας το προφίλ σου μπορείς να ενημερώνεσαι για τις θέσεις που σε αφορούν και έτσι να γλιτώνεις χρόνο στην αναζήτησή σου.
  • Κάποιες ακόμη βάσεις δεδομένων για θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκές χώρες είναι το EuroJobs, το EuroScienceJobs, το JobPilot, το CareerJet, το Hobsons και το JobsAbroad. Εξερεύνησέ τα!
  • Μια ακόμη καλή τακτική για αναζήτηση δουλειάς είναι να σκεφτείς ποιες μεγάλες εταιρίες ή οργανισμοί δραστηριοποιούνται στον κλάδο σου. Αν δε σου έρχεται τίποτα στο μυαλό ρώτα τους παλιούς σου συμφοιτητές, καθηγητές σου, φίλους και γνωστούς. Μετά μπορείς να επικοινωνήσεις με τις εταιρίες στη χώρα που σε ενδιαφέρει και να τους ρωτήσεις αν ενδιαφέρονται να προσλάβουν άτομα σύντομα.
  • Ρωτώντας πας στην πόλη, που λένε, οπότε ρώτα όσους ξέρεις αν έχουν κάποιο γνωστό σε ευρωπαϊκή χώρα που να εργάζεται στο δικό σου κλάδο και ο οποίος μπορεί να σε καθοδηγήσει και να σε "δικτυώσει" λιγάκι.

Jobbing στην Ευρώπη:
  • Μια εύκολη λύση για να βγάζεις τα έξοδά σου ενώ ταξιδεύεις είναι να πιάσεις ευκαιριακά δουλειές σε εστιατόρια, καφέ, κλπ. Αυτό είναι συνήθως εύκολο αν βρίσκεσαι ήδη στην πόλη και κοιτάς στις βιτρίνες των καταστημάτων αλλά και σε εφημερίδες. Ακόμη, αν έχεις κάποιο γνωστό κάπου, μπορεί να ρίξει κι αυτός μια ματιά πριν πας να τον βρεις.
  • Αν σου αρέσουν τα τουριστικά επαγγέλματα, μπορείς να ψάξεις για εποχικές δουλειές, π.χ. εργασία σε ξενοδοχεία σε καλοκαιρινά θέρετρα των Κανάριων Νήσων ή σε σαλέ για σκι στις Ελβετικές Άλπεις το χειμώνα. Κοίτα σχετικά στο HolidayBreakJobs και στην PGL, ενώ το PayAway είναι ένα portal με πολλά links σε sites με σχετικό θέμα.
  • Επίσης, μπορείς να δουλέψεις και να ζήσεις για ένα διάστημα σε μια φάρμα! Παρότι ακούγεται ίσως περίεργο, θα είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία, που θα σε φέρει κοντά στη φύση. Κοίτα στο JobsOnFarms και στο Transitions Abroad για σχετικές πληροφορίες.
  • Σκέψου επίσης μήπως υπάρχει τρόπος να εκμεταλλευτείς τις γνώσεις και τα ταλέντα σου! Αν παίζεις π.χ. τένις, θα μπορούσες να εργαστείς ως δάσκαλος σε κάποιο ξενοδοχείο ή αν έχεις δίπλωμα οδήγησης θα μπορούσες να δουλέψεις σε εταιρία catering.
  • Άλλες ιδέες; Δουλειά σε κατασκηνώσεις, σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις ίσως; Τι θα έλεγες να βοηθήσεις στη Γιορτή της Μουσικής στη Γαλλία, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου ή στο Ράλι του Μόντε Κάρλο;
Όπως βλέπεις, οι δυνατότητες είναι πολλές, αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και να ξέρεις τι ψάχνεις. Και φυσικά...υπομονή...δε γίνονται όλα από την πρώτη μέρα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις