Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Toms Shoes: Η επιχείρηση που φόρεσε τα "παπούτσια στον κόσμο"

Πόσο εύκολα θα άλλαζε κανείς ολόκληρη την επιχείρηση του, για μια φιλανθρωπία; Πολύ εύκολα θα πρέπει να σκέφτηκε ο 34χρονος Αμερικάνος Blake Mycoskie, που φρόντισε για την ανάγκη υπόδησης, εκατομμυρίων παιδιών.
Το 2006, όταν ο Mycoskie επισκέφθηκε την Αργεντινή, παρατήρησε πως εκατοντάδες παιδιά δεν είχαν υποδήματα. Το γεγονός αυτό, που ήταν αιτία για πολλές ασθένειες που υπέφεραν τα παιδιά, ευαισθητοποίησε τον BlakeMycoskie. Με την επιστροφή λοιπόν στην πατρίδα του, πούλησε την προηγούμενη επιχείρησή του και χωρίς καμία εμπειρία στο χώρο ίδρυσε την εταιρεία TOMS Shoes. Η εταιρεία του για κάθε ένα ζευγάρι παπούτσια τα οποία πουλά, δίνει και ένα ζευγάρι παπούτσια σε ένα παιδί που τα έχει ανάγκη. Κάνοντας λοιπόν τους πελάτες ταυτόχρονα δωρητές, κατάφερε να δημιουργήσει μια βιώσιμη επιχείρηση, που εκπληρώνει δύο σκοπούς.
Είναι σημαντικό και πρωτότυπο το γεγονός, πως η δωρεά δεν στηρίζεται σε έρανο. Ο Mycoskieέχει καταφέρει να προσφέρει παπούτσια σε χιλιάδες παιδιά σε 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Αργεντινής, Αιθιοπίας και Αϊτής.
Τα σχέδια των ΤΟΜS Shoes ποικίλουν,  κάτι που κάνει το προϊόν πιο ελκυστικό και απευθύνεται σε μεγαλύτερο φάσμα καταναλωτών. Έχει προσελκύσει πολλούς εθελοντές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να συμβάλουν στο εγχείρημα. Επιπρόσθετα γνωστές εταιρείες (Ralph Lauren, Element) συνεργάζονται με την TOMS Shoes, με δωρεές και συμπράξεις για νέες σειρές προϊόντων. Είναι τέτοια η αναγνώριση του έργου του  Mycoskie, που κλήθηκε στο London Fashion Week ενώ του έχει απονεμηθεί και το βραβείο People's Design Award το 2007.
Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, τα παπούτσια για τα παιδιά, αποτελούν μια από τις προϋποθέσεις για να φοιτήσουν στο σχολείο. Ένας ακόμη λόγος για την απόφαση του αυτή, ήταν πως κάποια παιδιά μένουν αγράμματα, επειδή δεν έχουν τα λεφτά για υπόδυση. Το έργο του είναι από τα μοναδικά, αποδεδειγμένα πλήρους κοινωνικής συνείδησης και περιμένει να βρει μιμητές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσίαση βιβλίου στο Λεοντάρι Αλιάρτου-Θεσπιέων

Ποιά τα χαρακτηριστικά ενός καλού δασκάλου;

Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο μια μαθησιακή αλλά και μια ψυχολογική διαδικασία γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να εκπληρούν και το ρόλο του παιδαγωγού – ψυχολόγου.  Σήμερα οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στις όλο και πιο πλουραλιστικές σχολικές τάξεις. Εκτός από καλοί δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να είναι και καλοί σύμβουλοι και καλοί εμψυχωτές.
Συμβουλευτική ονομάζεται η προσέγγιση που ακολουθεί ο εκπαιδευτικός ο οποίος προσφέρει ψυχολογική βοήθεια ή στήριξη σε μαθητές του ή σε γονείς μαθητών του προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους (ανάγκες που πηγάζουν από το σχολείο, συμμαθητές, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον). Δεν επιδιώκεται ψυχανάλυση αλλά ψυχολογική στήριξη αυτών. Η συμβουλευτική στην εκπαίδευση επιδιώκει την καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Όσον αφορά τα παιδιά με αναπηρίες και την οικογένειά τους η συμβουλευτική και οι συμβ…

Προβλήματα σχολικής τάξης και διαχείριση κρίσεων

Θα αναφερθούμε σε προβλήματα λειτουργί­ας της σχολικής τάξης και σε γεγονότα που διαταράσσουν τη διδασκαλία σ’ αυτήν. Τα γεγονότα αυτά συναρτώνται με τη σύνθεση της τάξης, με τα χαρακτηριστικά και τη διδακτική προσέγγιση των διδασκόντων, αλλά και με γενικότερους παράγοντες, όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο της παιδείας, οι τοπικές κοινωνικές συνθήκες, η ευρύτερη κατάσταση στο κόσμο και στην ελληνική κοινωνία.
Η αντιμετώπιση και η αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που εκδηλώνονται στο επίπεδο της τάξης αποτελούν σημαντικά συστατικά στοιχεία του ρόλου κάθε εκπαιδευτικού και ιδιαιτέ­ρως του κοινωνιολόγου, ο οποίος λόγω της ειδικότητάς του έχει μια ιδιαί­τερη ευαισθησία και κατανόηση για τις συνέπειες αυτών των προβλημάτων στη ζωή των παιδιών και στην εκπαίδευσή τους.