Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης στους άνδρες

Oι ψυχίατροι προειδοποιούν, ότι ο αριθμός των ανδρών με κατάθλιψη ενδέχεται να αυξηθεί λόγω των αλλαγών του τρόπου ζωής στη δυτική κοινωνία. Άρθρο που δημοσιεύεται στο «British Journal of Psychiatry» αποκαλύπτει, ότι οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές διαβρώνουν τις παραδοσιακές πηγές της ανδρικής αυτοεκτίμησης. Οι συντάκτες του άρθρου τονίζουν, ότι οι άνδρες θα «παλέψουν» κόντρα στην απομάκρυνση από τους παραδοσιακούς ανδρικούς και γυναικείους ρόλους. Το Forum για την Ανδρική Υγεία δηλώνει, ότι η ανδρική ταυτότητα συνδέεται με τον τομέα της απασχόλησης. Σύμφωνα με το Δρα. Boadie Dunlop της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory «Οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες, να αναπτύξουν σοβαρές διαταραχές κατάθλιψης στη διάρκεια της ζωής τους, αλλά πιστεύουμε ότι η διαφορά αυτή θα αλλάξει μέσα στις επόμενες δεκαετίες». Ο ίδιος υποστηρίζει, ότι τα παραδοσιακά ανδρικά επαγγέλματα, όπως οι κατασκευαστικός κλάδος ή εργασίες που απαιτούν σωματική δύναμη χάνονται, είτε λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης είτε λόγω των θέσεων εργασίας, που «μετακομίζουν» σε άλλες χώρες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιά τα χαρακτηριστικά ενός καλού δασκάλου;

Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο μια μαθησιακή αλλά και μια ψυχολογική διαδικασία γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να εκπληρούν και το ρόλο του παιδαγωγού – ψυχολόγου.  Σήμερα οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στις όλο και πιο πλουραλιστικές σχολικές τάξεις. Εκτός από καλοί δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να είναι και καλοί σύμβουλοι και καλοί εμψυχωτές.
Συμβουλευτική ονομάζεται η προσέγγιση που ακολουθεί ο εκπαιδευτικός ο οποίος προσφέρει ψυχολογική βοήθεια ή στήριξη σε μαθητές του ή σε γονείς μαθητών του προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους (ανάγκες που πηγάζουν από το σχολείο, συμμαθητές, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον). Δεν επιδιώκεται ψυχανάλυση αλλά ψυχολογική στήριξη αυτών. Η συμβουλευτική στην εκπαίδευση επιδιώκει την καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Όσον αφορά τα παιδιά με αναπηρίες και την οικογένειά τους η συμβουλευτική και οι συμβ…

Παρουσίαση βιβλίου στο Λεοντάρι Αλιάρτου-Θεσπιέων

Η θέση της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα ... Η Μήδεια στον Ευριπίδη λέει «θα προτιμούσα να πολεμήσω τρεις φορές παρά να γεννήσω μία»

Στην αρχαία Ελλάδα η γυναίκα δεν έχαιρε μεγάλης υπολήψεως. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν φτιάξει κοινωνίες πολεμιστών και εμπόρων που ήταν κατεξοχήν ανδροκρατικές, ενώ οι γυναίκες ήταν χρήσιμες για τη σεξουαλική ικανοποίηση των ανδρών και βέβαια για την αναπαραγωγή. Η γέννηση και η ανατροφή των παιδιών ήταν οι σοβαρότερες αρμοδιότητες που είχε η γυναίκα. Οι μητέρες είχαν σοβαρότατη αποστολή να επιτελέσουν, κυρίως όταν έπρεπε να αναθρέψουν αγόρια, γιατί τα νεογέννητα κορίτσια ήταν γενικώς ανεπιθύμητα. Η συνήθης πρακτική για ανεπιθύμητα παιδιά, δηλαδή κορίτσια ή άρρωστα νεογέννητα, δεν ήταν βρεφοκτονία, αλλά η εγκατάλειψή τους σε μια ερημιά, η «έκθεσις». Τοκετός στην αρχαιότητα. Ανάγλυφο του 5ου π.Χ αιώνα Σύμφωνα με ιστορικές εκτιμήσεις, το 10% των νεογέννητων κοριτσιών πετιόντουσαν στις ερημιές και πέθαιναν.