Ανεργία και αντιμετώπισή της


Άνεργος ή άνεργη; Πριν από λίγα χρόνια, μια απόλυση θα μπορούσε να σημαίνει ένα διάλειμμα λίγων μηνών για να αναζητήσεις κάτι καλύτερο επαγγελματικά. Στις μέρες μας όμως η απώλεια της δουλειάς σου είναι μεγάλο θέμα, αν σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται συνεχώς. 
Σήμερα, είτε είσαι άνεργος στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό η ιστορία είναι πάνω κάτω ίδια. Στην αρχή νοιώθεις ανακούφιση που ξεφορτώθηκες το δύστροπο αφεντικό σου, στη συνέχεια διακατέχεσαι από πείσμα ότι θα βρεις κάτι καλύτερο, ακολουθούν: αποστολή βιογραφικών, συστατικές επιστολές, δεκάδες συνεντεύξεις και στο τέλος νοιώθεις τι άλλο; απογοήτευση και πικρία. Η κατάσταση όμως εξελίσσεται έτσι και οι επιλογές που έχεις δεν είναι πολλές. Πρέπει να παίξεις όλα σου τα χαρτιά για να βγάλεις άκρη. Βασική προϋπόθεση βέβαια να οπλιστείς με υπομονή. Και σίγουρα να διασώσεις τον εαυτό σου και την υγεία σου.
Οι εναλλακτικές λύσεις για να βγεις από την κατάσταση αυτή είναι πάνω-κάτω οι εξής:
Επιχειρηματικότητα
Μία πρώτη λύση θα ήταν να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση. Είτε στον τομέα που έχεις πείρα, είτε δημιουργώντας κάτι εντελώς καινούργιο. Αυτό όμως απαιτεί ένα ικανοποιητικό κεφάλαιο. Κάτι που σίγουρα δεν διαθέτουμε όλοι.
Πάμε λοιπόν σε άλλες επιλογές πιο ρεαλιστικές:
Consulting
Είναι ένας καλός τρόπος για να συμπληρώσεις τα… κενά που ίσως να έχεις στο βιογραφικό σου και να αποκτήσεις νέες δεξιότητες. Μέσα από το LinkedIn, την προσωπική δικτύωση ή την εθελοντική εργασία μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Εθελοντισμός
Κάποιοι νέοι θα το επέλεγαν για να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη. Αν νομίζεις ότι μπορείς να το κάνεις, είναι σίγουρο ότι θα νοιώσεις καλύτερα, θα γνωρίσεις κόσμο και δεν θα αφήσεις την ανεργία να σε πάρει από κάτω.
Χόμπι
Αν δεν είσαι από αυτούς τους μονότονους ανθρώπους που ενδιαφέρονται μόνο για τη δουλειά τους είσαι από τους τυχερούς. Τώρα που έχεις διαθέσιμο χρόνο έχεις την ευκαιρία  να «επανασυνδεθείς» με τα ταλέντα και τα χόμπι σου. Ποιος ξέρει; Μπορεί να ανακαλύψεις μέσα από κει μια νέα επαγγελματική πορεία.
Σωματική άσκηση
Η τακτική άσκηση θα σου προσφέρει πολλά οφέλη. Εκτός από τα προφανή: υγεία,  καλύτερη σωματική κατάσταση μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις μια πιο θετική στάση στα πράγματα και να επανακτήσεις την αυτοεκτίμησή σου – που αναμφισβήτητα έχει πληγεί από τις συνεχείς απογοητεύσεις και τις κλειστές πόρτες στην αγορά εργασίας.
Κλείνοντας όμως θέλω θα πούμε κάτι απλό, αλλά εντελώς ρεαλιστικό:  Δεν έχει σημασία, με ποιον από τους παραπάνω τρόπους θα επιλέξεις να αντιμετωπίσεις τη μακροχρόνια ανεργία, αρκεί να θυμάσαι ένα πράγμα: Τίποτα δεν πρέπει να σε «τσακίσει». Να επηρεάσει τη θετική σου στάση. Το ξέρουμε, άνθρωποι είμαστε. Κάποιους θα μας πάρει από κάτω όπως έχει πάρει και άλλους πολλές φορές, όταν έμειναν άνεργοι. Όμως είσαι εδώ και πρέπει να το παλέψεις

Σχόλια

  1. πολύ ωραία όλα αυτά. Αλλά ολίγο φιλολογικά. Αν έχεις οικογένεια να ζήσεις το ρίχνεις στα χόμπυ ή στον εθελοντισμό; Μάλλον παρακαλάς για μεροκάματο γιατί η πραγματικότητα είναι τραγική και η ανεργία στη χώρα μας αυξάνει επικίνδυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις