Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπίτια από ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά

Σπίτια και οικοδομές κατασκευασμένες από ελαστικά αυτοκινήτων; Αυτή την ιδέα εφαρμόζει εδώ και μερικά χρόνια ένα ιδιαίτερος αρχιτέκτονας. Οικίες φιλικές προς το περιβάλλον, με φυσικές ενεργειακές πηγές και οικονομικά προσιτές.

Οι Earthship κατοικίες είναι κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά. Φτιάχνονται κυρίως από ελαστικά αυτοκινήτων (γεμισμένα με χώμα), χρησιμοποιώντας τη θερμική μάζα για ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας ενώ έχουν και το δικό τους φυσικό σύστημα εξαερισμού. Πρόκειται για κτίσματα που έχουν αυτονομία ελαχιστοποιώντας την εξάρτηση από καύσιμα ή δημόσιες επιχειρήσεις.

Σημαντική είναι η διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σπιτιού που οφείλεται αποκλειστικά στα υλικά με τα οποία έχει κατασκευαστεί. Όπως προαναφέραμε χτίζεται με λάστιχα και χώμα, ενώ οι τοίχοι του είναι φτιαγμένοι από συνδυασμό αλουμινένιων κουτιών, τσιμέντου και γυάλινων
μπουκαλιών. Το γεγονός αυτό διατηρεί τη θερμοκρασία από 17 ως 24 βαθμούς όλο το χρόνο. Στη διατήρηση της θερμοκρασίας σημαντικό ρόλο παίζει και το παράθυρο που τοποθετείται στο σπίτι προς το νότο, που λαμβάνει τη μέγιστη ζέστη από τον ήλιο το χειμώνα αλλά ελαχιστοποιεί το ηλιακό φώς το καλοκαίρι. Εκμεταλλεύονται όμως και την ηλιακή ενέργεια, παράγοντας ηλεκτρική, μέσω ηλιακών συλλεκτών. Εκτός των άλλων, διαθέτουν την καινοτομία ανακύκλωσης ήδη χρησιμοποιημένου ή βρόχινου νερού για οικιακές χρήσεις.

Η ιδέα έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ΄70 από το τον Mark Reynolds ιδρυτή της Earthship Biotecture. Στόχος του ήταν δημιουργήσει ένα οίκημα το οποίο να κατασκευάζεται με υλικά μη επιβλαβή για το περιβάλλον, να βασίζεται σε φυσικές ενεργειακές πηγές για τις λειτουργίες του και τέλος να είναι οικονομικά προσιτό για το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Εκτός από αγορά και κατασκευή τέτοιας κατοικίας, δίνεται η δυνατότητα ενοικίασής της. Το σύστημα Earthship υπάρχει στην Αμερική, από όπου ξεκίνησε, αλλά και σε Ευρώπη και Αφρική. Σύμφωνα με στατιστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο καίγονται σε ετήσια βάση περίπου 40 εκατομμύρια λάστιχα. Η αξιοποίησή τους στην κατασκευή τέτοιων σπιτιών θα ήταν πολύ ωφέλιμη για το περιβάλλον. Το κόστος κατασκευής τους είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό των κανονικών σπιτιών, όμως κάνουν απόσβεση τα χρήματά τους εξαιτίας των μικρότερων λογαριασμών για τις βασικές ανάγκες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσίαση βιβλίου στο Λεοντάρι Αλιάρτου-Θεσπιέων

Ποιά τα χαρακτηριστικά ενός καλού δασκάλου;

Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο μια μαθησιακή αλλά και μια ψυχολογική διαδικασία γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να εκπληρούν και το ρόλο του παιδαγωγού – ψυχολόγου.  Σήμερα οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στις όλο και πιο πλουραλιστικές σχολικές τάξεις. Εκτός από καλοί δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να είναι και καλοί σύμβουλοι και καλοί εμψυχωτές.
Συμβουλευτική ονομάζεται η προσέγγιση που ακολουθεί ο εκπαιδευτικός ο οποίος προσφέρει ψυχολογική βοήθεια ή στήριξη σε μαθητές του ή σε γονείς μαθητών του προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους (ανάγκες που πηγάζουν από το σχολείο, συμμαθητές, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον). Δεν επιδιώκεται ψυχανάλυση αλλά ψυχολογική στήριξη αυτών. Η συμβουλευτική στην εκπαίδευση επιδιώκει την καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Όσον αφορά τα παιδιά με αναπηρίες και την οικογένειά τους η συμβουλευτική και οι συμβ…

Προβλήματα σχολικής τάξης και διαχείριση κρίσεων

Θα αναφερθούμε σε προβλήματα λειτουργί­ας της σχολικής τάξης και σε γεγονότα που διαταράσσουν τη διδασκαλία σ’ αυτήν. Τα γεγονότα αυτά συναρτώνται με τη σύνθεση της τάξης, με τα χαρακτηριστικά και τη διδακτική προσέγγιση των διδασκόντων, αλλά και με γενικότερους παράγοντες, όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο της παιδείας, οι τοπικές κοινωνικές συνθήκες, η ευρύτερη κατάσταση στο κόσμο και στην ελληνική κοινωνία.
Η αντιμετώπιση και η αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που εκδηλώνονται στο επίπεδο της τάξης αποτελούν σημαντικά συστατικά στοιχεία του ρόλου κάθε εκπαιδευτικού και ιδιαιτέ­ρως του κοινωνιολόγου, ο οποίος λόγω της ειδικότητάς του έχει μια ιδιαί­τερη ευαισθησία και κατανόηση για τις συνέπειες αυτών των προβλημάτων στη ζωή των παιδιών και στην εκπαίδευσή τους.