Σπίτια από ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά

Σπίτια και οικοδομές κατασκευασμένες από ελαστικά αυτοκινήτων; Αυτή την ιδέα εφαρμόζει εδώ και μερικά χρόνια ένα ιδιαίτερος αρχιτέκτονας. Οικίες φιλικές προς το περιβάλλον, με φυσικές ενεργειακές πηγές και οικονομικά προσιτές.

Οι Earthship κατοικίες είναι κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά. Φτιάχνονται κυρίως από ελαστικά αυτοκινήτων (γεμισμένα με χώμα), χρησιμοποιώντας τη θερμική μάζα για ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας ενώ έχουν και το δικό τους φυσικό σύστημα εξαερισμού. Πρόκειται για κτίσματα που έχουν αυτονομία ελαχιστοποιώντας την εξάρτηση από καύσιμα ή δημόσιες επιχειρήσεις.

Σημαντική είναι η διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σπιτιού που οφείλεται αποκλειστικά στα υλικά με τα οποία έχει κατασκευαστεί. Όπως προαναφέραμε χτίζεται με λάστιχα και χώμα, ενώ οι τοίχοι του είναι φτιαγμένοι από συνδυασμό αλουμινένιων κουτιών, τσιμέντου και γυάλινων
μπουκαλιών. Το γεγονός αυτό διατηρεί τη θερμοκρασία από 17 ως 24 βαθμούς όλο το χρόνο. Στη διατήρηση της θερμοκρασίας σημαντικό ρόλο παίζει και το παράθυρο που τοποθετείται στο σπίτι προς το νότο, που λαμβάνει τη μέγιστη ζέστη από τον ήλιο το χειμώνα αλλά ελαχιστοποιεί το ηλιακό φώς το καλοκαίρι. Εκμεταλλεύονται όμως και την ηλιακή ενέργεια, παράγοντας ηλεκτρική, μέσω ηλιακών συλλεκτών. Εκτός των άλλων, διαθέτουν την καινοτομία ανακύκλωσης ήδη χρησιμοποιημένου ή βρόχινου νερού για οικιακές χρήσεις.

Η ιδέα έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ΄70 από το τον Mark Reynolds ιδρυτή της Earthship Biotecture. Στόχος του ήταν δημιουργήσει ένα οίκημα το οποίο να κατασκευάζεται με υλικά μη επιβλαβή για το περιβάλλον, να βασίζεται σε φυσικές ενεργειακές πηγές για τις λειτουργίες του και τέλος να είναι οικονομικά προσιτό για το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Εκτός από αγορά και κατασκευή τέτοιας κατοικίας, δίνεται η δυνατότητα ενοικίασής της. Το σύστημα Earthship υπάρχει στην Αμερική, από όπου ξεκίνησε, αλλά και σε Ευρώπη και Αφρική. Σύμφωνα με στατιστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο καίγονται σε ετήσια βάση περίπου 40 εκατομμύρια λάστιχα. Η αξιοποίησή τους στην κατασκευή τέτοιων σπιτιών θα ήταν πολύ ωφέλιμη για το περιβάλλον. Το κόστος κατασκευής τους είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό των κανονικών σπιτιών, όμως κάνουν απόσβεση τα χρήματά τους εξαιτίας των μικρότερων λογαριασμών για τις βασικές ανάγκες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις