To βιβλιοπωλείο bookali προτείνει στους μικρούς μας φίλους για το καλοκαίρι


Tης Μαρίζας Ντεκάστρο
Καλοκαιρινή συντροφιά μ’ ένα εικονογραφημένο βιβλίο… για μικρά παιδιά.
Ένα δέντρο μια φορά
Emilie Vast
Μετ. Έφη Κορομηλά
Εκδόσεις Κόκκινο
bib_dentroΤο δέντρο είναι η ίδια η ζωή: Κοντά του φωλιάζουν, μεγαλώνουν, τρέφονται, γεννούν πλάσματα μικρά και μεγάλα, φτερωτά και τετράποδα, άγρια και ήμερα. Παρακολουθώντας τα ίχνη των φίλων του δέντρου περιπλανιόμαστε στη φύση και στις εποχές της. Με ελάχιστα λόγια και μόνον ένα χρώμα, οι αναγνώστες παρατηρούν και σκέφτονται, κυρίως όμως καλλιεργούν την αισθητική τους.
vouvali-pouliΤο βουβάλι και το πουλίCatherine Zarcate
Εικ. Olivier Charpentier
Μετ. Γεωργία Τσάκωνα
Εκδόσεις Ηλίβατον, 2011
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν δυο φίλοι: ένα τεράστιο βουβάλι κι ένα μικρό κίτρινο πουλί. Το βουβάλι πλατσούριζε στα νερά μιας λίμνης και το πουλί καθισμένο πάνω στο κέρατό του το συντρόφευε τραγουδώντας…. Απλό, απλούστατο παραμύθι που μιλάει για τη δικαιοσύνη και τη χαρά της δουλειάς, για τη μοιρασιά και την αλληλεγγύη, για τη θέση των μικρών στην κοινωνία.


paraxeno-moroΤι παράξενο μωρό!Simon Puttock
Εικ. Nadia Shireen
Αποδ. Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Ίκαρος
Τα μωρά είναι πράγματι παράξενα και δυνατά πλάσματα. Όμως σιγά-σιγά μαθαίνουμε, εμείς οι γονείς, τις παραξενιές τους. Πόσες φορές δεν έχουμε πει ψιθυριστά «Αυτό το παιδί, δεν είναι παιδί! Είναι τέρας!» Η παιδαγωγική του παραμυθιού είναι κι αυτή παράξενη αφού το παιδί- τερατάκι του βιβλίου έφυγε από το σπίτι. Τα δικά μας όμως μένουν κοντά μας για πάντα. Ας το διαβάσουν τα μικρά για να δουν, σαν σε καθρέφτη, πώς μοιάζουν καμιά φορά.
arkoudaΗ αρκούδα που αγαπούσε τα δέντραNicholas Oldland
Eκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Η καφέ αρκούδα του παραμυθιού αγαπούσε κάθε πλάσμα του δάσους και πιο πολύ τα δέντρα και τα δάση που κινδυνεύουν από τους ανθρώπους. Διαβάζοντας ο μικρός αναγνώστης οδηγείται σε έναν κόσμο μακρινό και ταυτόχρονα κοντινό όπου κι αυτός μπορεί να επέμβει για τη σωτηρία του. Aς προστατέψουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν τα άγρια ζώα, όπως οι αρκούδες, και όχι μόνο να μιλάμε για την προστασία των ζώων υπό εξαφάνιση.


katsoufapashalitsaΗ κατσούφα πασχαλίτσαEric Carle
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 2011
Τιμή: € 10,90
Ένα βιβλίο κατάλληλο για μικρά χεράκια, για να εξερευνούν τα δαχτυλάκια και να παίζουν κρυφτό με τις εικόνες… Φόντο οι γνώσεις και οι δεξιότητες, νοητικές, κινητικές, κοινωνικές οτιδήποτε μπορεί να κεντρίσει την φυσική περιέργεια των παιδιών. Ένα βιβλίο που ανοίγει διάλογο με τα πολύ μικρά παιδιά.
gyrinosΟ μικρός γυρίνος στον μεγάλο κόσμοΤζουλιάνο Φέρρι
Μετ. Μαρία Παπαγιάννη
Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2012
Τιμή: € 7,90
Τι θα πει «μεγαλώνω»; Πόσο φοβίζουν οι αλλαγές στο σώμα; Κι από την άλλη, πόσο πιο δυνατός είσαι μεγαλώνοντας και πόσα καινούργια πράγματα μπορείς να κάνεις! Ο Ρίνος ο γυρίνος υποφέρει και βιώνει αρνητικά τις αλλαγές, όπως πολλά παιδιά. Θέλει λοιπόν να μείνει κολλημένος στην παιδική του ηλικία. Ανακαλύπτει όμως πολύ γρήγορα τις καινούργιες δυνατότητες που αποκτά.

prigkipissa_drakosΗ πριγκίπισσα, ο δράκος κι ατρόμητος ιππότηςGeoffroy de Pennart
Μετ. Κατερίνα Τριανταφύλλου
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2012
Τιμή: € 9,50
Ιππότες και πριγκίπισσες, δράκοι σε άλλους ρόλους! Ο ιππότης αφελής κι επίμονος, η πριγκίπισσα δουλευταρού δασκάλα κι ερωτευμένη, ο δράκος καλός και ζηλιάρης. Μια έξυπνη ιστορία που παρουσιάζει τους γνωστούς μας ήρωες από την ανάποδη!
sporakiΤο σποράκι ταξιδεύει…Eric Carle
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 2011
€ 13,00
Η ιστορία της γέννησης των φυτών παραμυθένια και μαζί πραγματική! Τα σποράκια που προσφέρει το βιβλίο στα παιδιά, θα γίνουν με τη φροντίδα τους όμορφοι ηλίανθοι. Ένα λογοτεχνικό βιβλίο δραστηριοτήτων που θα απασχολήσει τους μικρούς δημιουργικά με την κηπουρική τους καλοκαιρινού μήνες.


malamateniosargaleiosΜαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι, ένα μουσικό παραμύθι από κλωστήΜαρία Παπαλέξη
Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 2011
Τιμή: € 14,00
Το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο έγραψε ένα μουσικό παραμύθι για τις τρεις μοίρες που είπαν τα γραμμένα στο νεογέννητο κοριτσάκι… Λαϊκές αφηγήσεις, μύθοι, παραδοσιακά τραγούδια και νανουρίσματα γοητεύουν τον ακροατή αναγνώστη με τον πλούτο τους.
xrysomallousaΗ Χρυσομαλλούσα και μόνο ένας αρκούδοςLeigh Hodgkinson
Εκδόσεις Ίκαρος, Αθήνα 2012
Τιμή: € 12,90
Τι έγινε όταν ένας αρκούδος χάθηκε στη μεγάλη πόλη; Τυχερός καθώς ήταν τρύπωσε σ’ ένα σπίτι φιλόξενο: έφαγε, ξεκουράστηκε, κοιμήθηκε κι ανακάλυψε ότι γνώριζε από παλιά την ιδιοκτήτρια. Μαντεύετε ποια ήταν; Οι ρόλοι του γνωστού παραμυθιού αντιστράφηκαν και η συνέχεια του απολαυστική!


ligoakomaΛίγο ακόμα…Αλέξης Κυριτσόπουλος
Εκδόσεις Ίκαρος και Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2012
Τιμή: € 16,00
Η έμπνευση γεννήθηκε από τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη. Ο καλλιτέχνης περιπλανήθηκε στην ποίηση, ζωγράφισε τις εικόνες που είδε από το διάβασμά τους κι έπλασε μαζί και το παραμύθι του. Σκοπός του να απολαύσουν τα παιδιά τη μαγεία του παραμυθιού. Κι αργότερα, ίσως να ανοίξουν τα βιβλία του ποιητή.
peiratesΟι καλοί και οι κακοί πειρατέςΑντώνης Παπαθεοδούλου
Εικ. Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2011
Τιμή: € 10,99
Όταν συναντιούνται δυο πειρατικά πλοία στο πέλαγος, οι καλοί πειρατές κάνουν σκόνη τους κακούς, καθώς με τις πλάκες και τις χαριτωμένες τους ατάκες τους αποδιοργανώνουν εντελώς και ανατρέπουν όλα τα στερεότυπα των θρυλικών ηρώων. Κανένας δεν είναι μονοδιάστατος, όλοι, καλοί και κακοί, έχουμε πολλές πλευρές, μας αποδεικνύει αυτή η χαριτωμένη ιστορία.

lykosΌταν ο λύκος πεινάειChristine Naumann-Villemin
Εικ. Kris Di Giacomo
Αποδ. Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2012
Τιμή: € 8,99
Ο Εδμόνδος είναι ένας καθωσπρέπει λύκος που με προσοχή οργανώνει τα γεύματά του. Όμως τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα προγραμματίζουμε! Μια χιουμοριστική ιστορία για τις αναποδιές της ζωής.
papous_yayaΠόσο μ’ αρέσει ο παππούς και η γιαγιάΤρέις Μορόνι
Μετ. Ειρήνη Χριστοπούλου
Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα
Τιμή: 8,80
Να μαγειρέψεις, να σαχλαμαρίσεις, να πλάσεις κουλουράκια, να ακούσεις παραμύθια, να μαστορέψεις, να βοηθήσεις, χίλια πράγματα που μπορείς να κάνεις μαζί τους… Παιδιά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι θησαυρός! Παππούδες και γιαγιάδες τα εγγόνια είναι διασκεδαστικά!


fakirisΠαραμύθια ντορεμύθια: Το νανούρισμα του μικρού φακίρηΕυγένιος Τριβιζάς
Εικ. Μελίνα Δεσφινιώτου
Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2012
Τιμή: 14,40
Το δέκατο Παραμύθι ντορεμύθι είναι σκέτη έκπληξη! Παιχνίδι σε κάθε σελίδα! Μαντέματα, γλωσσοδέτες, παιχνίδια παρατηρητικότητας, πλάσιμο ιστοριών, ζωγραφική, μετρήματα, μαγειρική, όλα ιδέες του δημιουργικού μυαλού του Τριβιζά που βασίζονται στο απολύτως σουρεάλ νανούρισμα του μικρού φακίρη!
vatrahosΟ βάτραχος είναι βάτραχοςΜαξ Βέλθουις
Μετ. Μάνος Κοντολέων
Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα
Τιμή: 10,09
Ο βάτραχος ανησυχεί κι απογοητεύεται όταν καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί ούτε να πετάξει σαν την πάπια, ούτε να διαβάσει όπως ο λαγός, ούτε να μαγειρέψει όπως το γουρούνι. Είναι ένας συνηθισμένος βάτραχος, λοιπόν. Με λίγες λέξεις και πολλή σοφία ο συγγραφέας μας λέει κάτι πολύ δύσκολο: είμαστε αυτό που είμαστε και γι αυτό που είμαστε μας αγαπούν.

Η σιωπή του νερούΖοζέ Σαραμάγκου
Εικ. Μανουέλ Εστράδα
Μετ.Αθηνά Ψυλλιά
Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2012
Τιμή: 10,00
Τα παιδικά χρόνια του νομπελίστα συγγραφέα στο χωριό γίνονται υπέροχο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις