Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη: Η 8 Μάρτη ημέρα αποτίμησης και όχι μνήμης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8η Μάρτη: Ημέρα της Γυναίκας

Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Βοιωτίας
Μέλος του Τομέα Γυναικών και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η 8η Μάρτη καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Τη γυναίκα δεν πρέπει να την θυμόμαστε μόνο μία μέρα τον χρόνο αλλά θα πρέπει αυτή την μέρα να την χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε απολογισμό και να βλέπουμε πόσο έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία στον τομέα της πραγματικής ισότητας των δύο φύλων.


Η γυναίκα μπορεί να αναπτύσσει σήμερα πιο εύκολα την προσωπικότητά της, χωρίς να εμποδίζεται από παρωχημένα στερεότυπα.

Έχουμε προχωρήσει αρκετά ως κοινωνία και η κρίση της οικονομίας ειδικότερα αλλά και της κοινωνίας γενικότερα δεν λειτούργησε σαν τροχοπέδη, αντιθέτως βοήθησε την Ελληνίδα να βρεί διεξόδους σε πολλά αδιέξοδά της. Πάνω σε αυτό πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένες να εργαζόμαστε ουσιαστικά.

Είναι εμφανές ότι ζούμε σε μία εποχή αβεβαιότητας, μετατροπών και ιστορικής αναδιάρθρωσης. Μια εποχή που φέρνει μαζί της παρελθοντικά στοιχεία και προσπαθεί να τα τοποθετήσει στο παρόν.

Μετά το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης, το οποίο τα τελευταία δύο έτη μας έχει επηρεάσει κάποια πράγματα πλέον είναι πιο ξεκάθαρα.

Πρέπει να βρούμε ένα νέο μόντελο, έναν νέο τρόπο να κάνουμε πράγματα.

Χρειαζόμαστε όμως νέους όρους παιχνιδιού οι οποίοι να αναγνωρίζουν τις αξίες, τους ικανούς ανθρώπους είτε αυτοί είναι άντρες είτε είναι γυναίκες.

Οι γυναίκες πλέον δεν χρειάζονται προστασία, δεν έχουν ανάγκη από προστάτες και από ανθρώπους που ν’ αποφασίζουν γι’ αυτές. Μπορούν μόνες τους!

Πρέπει να εργαζόμαστε όλες μαζί και να είμαστε ενωμένες, να μοιραζόμαστε τις ιδεολογίες μας, τις κουλτούρες μας και τις πολιτικές μας.

Γι’ αυτό λοιπόν το σύνθημα είναι, ότι η 8η Μάρτη δεν πρέπει να είναι ημέρα μνήμης μόνο για το γυναικείο κίνημα, αλλά ημέρα αποτίμησης των αποτελεσμάτων των γυναικείων αγώνων κι ενός νέου προγραμματισμού για το μέλλον, για την πλήρη ισότητα, την δημοκρατία και την ισοπολιτεία σε όλους τους τομείς ανδρών και γυναικών.

Σχόλια

  1. Το μπλογκ σας δεν συμμετέχει στο μπουκοτάζ των ανακοινώσεων των βουλευτών μας;
    Πάντως δεν χάρηκα που διάβασα τα όσα λέει η κ Τσόνογλου για τις γυναίκες γιατί η ίδια εδώ και καιρό όλα αυτά τα έχει ξεχάσει και δεν μας έχει κάνει και περήφανες για τη στάση της ούτε στην εξεταστική επιτροπή της SIEMENS ούτε πουθενά αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιά τα χαρακτηριστικά ενός καλού δασκάλου;

Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο μια μαθησιακή αλλά και μια ψυχολογική διαδικασία γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να εκπληρούν και το ρόλο του παιδαγωγού – ψυχολόγου.  Σήμερα οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στις όλο και πιο πλουραλιστικές σχολικές τάξεις. Εκτός από καλοί δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να είναι και καλοί σύμβουλοι και καλοί εμψυχωτές.
Συμβουλευτική ονομάζεται η προσέγγιση που ακολουθεί ο εκπαιδευτικός ο οποίος προσφέρει ψυχολογική βοήθεια ή στήριξη σε μαθητές του ή σε γονείς μαθητών του προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους (ανάγκες που πηγάζουν από το σχολείο, συμμαθητές, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον). Δεν επιδιώκεται ψυχανάλυση αλλά ψυχολογική στήριξη αυτών. Η συμβουλευτική στην εκπαίδευση επιδιώκει την καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Όσον αφορά τα παιδιά με αναπηρίες και την οικογένειά τους η συμβουλευτική και οι συμβ…

Παρουσίαση βιβλίου στο Λεοντάρι Αλιάρτου-Θεσπιέων

Η θέση της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα ... Η Μήδεια στον Ευριπίδη λέει «θα προτιμούσα να πολεμήσω τρεις φορές παρά να γεννήσω μία»

Στην αρχαία Ελλάδα η γυναίκα δεν έχαιρε μεγάλης υπολήψεως. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν φτιάξει κοινωνίες πολεμιστών και εμπόρων που ήταν κατεξοχήν ανδροκρατικές, ενώ οι γυναίκες ήταν χρήσιμες για τη σεξουαλική ικανοποίηση των ανδρών και βέβαια για την αναπαραγωγή. Η γέννηση και η ανατροφή των παιδιών ήταν οι σοβαρότερες αρμοδιότητες που είχε η γυναίκα. Οι μητέρες είχαν σοβαρότατη αποστολή να επιτελέσουν, κυρίως όταν έπρεπε να αναθρέψουν αγόρια, γιατί τα νεογέννητα κορίτσια ήταν γενικώς ανεπιθύμητα. Η συνήθης πρακτική για ανεπιθύμητα παιδιά, δηλαδή κορίτσια ή άρρωστα νεογέννητα, δεν ήταν βρεφοκτονία, αλλά η εγκατάλειψή τους σε μια ερημιά, η «έκθεσις». Τοκετός στην αρχαιότητα. Ανάγλυφο του 5ου π.Χ αιώνα Σύμφωνα με ιστορικές εκτιμήσεις, το 10% των νεογέννητων κοριτσιών πετιόντουσαν στις ερημιές και πέθαιναν.